Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Aktiviteter og traditioner

Årets gang afspejler sig i de aktiviteter vi laver med børnene. Vi markerer årets højtider, samt har en række traditioner.

 

UDELIV

Til Børnehuset hører en stor inspirerende legeplads, der består af arealer med helt nye legeredskaber. Legepladsens størrelse og indretning gør, at børnene i deres leg kan finde frirum, at der er mulighed for at bruge fantasien, udfolde sig og opleve. Der er f.eks. gynger, ”kæmpe edderkoppens spind“, cykler, en lille fodboldbane og andre legeredskaber der fremmer den motoriske udvikling. Ligeledes er der mulighed for sociale lege som boldspil, rollelege, sandkasselege samt mulighed for hulebygning i buskene, når de er groet til. Vi tager også på ture ud af huset. Disse ture kan have forskellige mål og formål. Når vi færdes udenfor børnehavens område, har vi altid en del fokus på, hvordan man færdes i trafikken.

 

INDELIV

Børnene i vuggestuen er tilknyttet en basisgruppe og bliver delt i to mindre grupper fra kl 9-12. De mindste børn er i det store grupperum og de ældste er i det lille rum og soverummet. Børnene i børnehaven er tilknyttet en basisgruppe, hvor de aldersmæssigt er blandet fra 3 til 5 år. Det sidste år i børnehaven er børnene på en storebørnsgruppe.
Nogle planlagte aktiviteter foregår aldersopdelte og dermed på tværs af basisgrupperne. Børnene må lege og være i hele huset. Det giver bedre mulighed for at have venskaber på tværs af grupperne. Ligeledes giver det børnene et større udvalg af legetøj, da det primært er forskellige ting, der er på grupperne. Vi har funktionsopdelt huset således, at der er tre basis grupperum, et lille puderum, et lille rum med en scene, et stort motorikrum, en hems med forskellige legemuligheder og et stort fællesrum.

 

NÆRMILJØET

Vi mener, det er vigtigt, at børnene kender deres nærmiljø. Derfor gør vi brug af de muligheder, der er i og omkring Nybøl. Vi bruger naturen, besøger de omkringliggende gårde, bageriet, kirken, teglværket, skolen og plejehjemmet. Ligeledes benytter vi den lokale Brugs.

 

MADDAGE 

Begrænsninger fra fødevaredirektoratet tillader kun madlavning i børnehaver 6-8 gange årligt. Disse dage vil vi bruge i køkkenet og ved bål stedet både på legepladsen og i skoven. Formålet med maddagene er, at det er vores erfaring at børn spiser mere varieret, når de selv har været med til at bestemme og tilberede maden. I tilberedningen er der mange ting at lære - skære med en skarp kniv, røre i den varme gryde og se hvad maden er sammensat af. 

 

SKOVEN 

Vi har en skurvogn i Bøffelkobbel skov ca. 2 km. fra børnehuset. Alle børn får mulighed for at komme i skoven tirsdag, onsdag og torsdag i 2 uger i foråret og tilsvarende 2 uger i efteråret. Børnene er delt i 2-3 grupper, hvor de ældste børn som regel er sammen i en gruppe, som får lov til at cykle den ene gang. De øvrige grupper tager bussen frem og tilbage, eller går. Skoven er et tilbud, som børnene i samråd med deres forældre kan vælge. Valget forpligtiger og det betyder, at der skal væsentlige ting til at ændre beslutningen. Børn der er med for første gang, kan af gode grunde ikke vide, hvad de vælger og derfor tager vi større hensyn til dem. Det er vores erfaring at nye børn har brug for at blive trygge i børnehavens rammer, før de kommer med i skoven. Nye 3-årige deltager derfor ikke i det først kommende skovforløb. Formålet med at tage i skoven, er at lære børnene at færdes i naturen, at værne om den og udforske den. Skoven giver mulighed for at fordybe sig, få sanseindtryk, bruge kroppen og få succesoplevelser.

 

FASTELAVN

Vi holder fastelavnsfest sammen med skolen, hvor børn og personale kommer udklædt. Om formiddagen slår vi katten af tønden og hygger os derefter med boller og varm kakao.

 

KOLONI 

Børnehaven tager hvert år på koloni i 2 dage enten fra mandag morgen til tirsdag eftermiddag eller fra onsdag morgen til torsdag eftermiddag. Vi tager afsted i 2 hold. Alle bliver kørt til kolonien i bus og hentet af deres forældre den eftermiddag, hvor kolonien er slut.´Børnene er delt i små grupper, som hver er tilknyttet en voksen. Formålet med at tage på koloni er at børn og voksne oplever at være tæt på hinanden i to sammenhængende dage. Det giver plads til ekstra nærvær og fordybelse. Solhjem som vi har benyttet de sidste par år, har en beliggenhed, der giver rig mulighed for udforskning af naturen. Udfordringen kan for nogle enkelte børn også bare være, at være væk fra mor og far i to dage. Hvis nogen får hjemve, er afstanden ikke større, end de kan hentes hjem.
 

Vuggestuen og dagplejen tager også på koloni på Solhjem, dog kun en dag, hvor forældre afleverer og henter dernede.

 

KOMMENDE SKOLEBØRN

En aften i april inviteres den pågældende gruppe børn til afslutningsfest, hvor der er arrangeret festmiddag med efterfølgende diskotek.

 

SOMMERFEST

I juni afholdes den årlige sommerfest i Børneuniverset for børn, forældre og søskende. Det er bestyrelsen i samråd med personalet, der planlægger festen. Aftenen byder på fællesspisning og underholdning eller sjove aktiviteter. Festen er fra 17.00-19.30.

 

LANTERNEFEST

En fredag sidst i oktober eller først i november holder vi lanternefest. Lanternefest er en gammel tradition, hvor børn og voksne går rundt i byen med lanterner og synger lanterne sangen. Vi mødes på parkeringspladsen ved klubhuset kl. 18. Her går vi i samlet flok gennem byen op til Gelertsgård og slutter ved børnehaven, hvor vi spiser boller og drikker varm kakao.

 

BEDSTEFORÆLDREDAG 

En formiddag sidst i november, holder vi en bedsteforældredag, hvor børnenes bedsteforældre, bliver inviteret til at være med en formiddag i børnehaven. Vi starter med at få et rundstykke og en kop kaffe/te. Herefter deler vi os i forskellige hold til f.eks. juleklip, juledekorationer og granværksted. På den måde er børn og bedsteforældre fælles om at få pyntet børnehaven op til jul. Til middag slutter vi af med at spise risengrød med nisseøl eller saft.

 

FORÆLDREKAFFE

Vi har forældrekaffe ca. èn gang hver måned, hvor der fra kl. 14 er kaffe og lidt hjemmebag frem til kl. 16.30. Formålet er at give forældrene lejlighed til at hygge sig med børnene og få en snak med hinanden og personalet. Der vil dog ikke være forældrekaffe i de måneder, hvor der er planlagt andre forældrearrangementer.